Topje van de ijsberg

Hypnotherapie

 

Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie die behulpzaam kan zijn bij klachten van psychische en psychosomatische aard.

Hypnotherapie werkt met een lichte 'trance'. Je wordt begeleid in het richten van je aandacht naar binnen waardoor je ontspant zodat je meer in contact komt met je innerlijke belevingswereld. Het lijkt wel wat op dagdromen met dat verschil dat de therapeut je droom 'leidt' door middel van visualisatie, imaginatie en ontspanningsoefeningen. Je blijft in contact met de werkelijkheid waardoor het mogelijk is zelf actief te onderzoeken wat zich op een dieper niveau afspeelt.

Ik combineer hypnotherapie vanwege het versterkende effect met andere technieken waaronder ondersteunende gesprekken, Cranio Sacraaltherapie , therapeutische massage en Somatic Experiencing

 

Hypnotherapeutische methoden en technieken

Ontspannings- en ademhalingsoefeningen

Door deze oefeningen kun je het verschil leren ervaren tussen spanning en ontspanning. Je gaat merken wanneer je jezelf 'vastzet'.

De oefeningen leren je in iedere situatie, zoals thuis of op je werk, stil te staan bij je lichamelijke gesteldheid waardoor je opgebouwde spanningen kunt loslaten. Met als gevolg dat pijn verzacht en energie weer gaat stromen.

Door het gebruik van ontspanningstechnieken kom je makkelijker bij onbewuste lagen waar onverwerkte herinneringen liggen. Je kunt deze gaan verwerken en je eigen kracht leren ontwikkelen en gebruiken.

 

Visualisatie en imaginatie

Visualisatie en imaginatie zijn therapeutische technieken die werken met je voorstellingsvermogen op basis van innerlijke zintuigelijke ervaringen zoals beeld, tast, geluid, geur, zien, beweging, gevoel, etc.

Een beroep doen op je voorstellingsvermogen is een hele krachtige methode om veranderingsprocessen op gang te brengen en te ondersteunen.

Het inschakelen van je innerlijke zintuigen geeft informatie over wat er half- of onbewust in je leeft. Bijvoorbeeld fysieke pijn is vaak ondefinieerbaar, half bewust aanwezig en moeilijk in woorden uit te drukken. Door beelden te verkennen die samenhangen met deze pijn kun je meer inzicht krijgen in de emoties die zich als pijn in je lichaam vertaald hebben. Je kunt er nu mee aan het werk zodat je pijn vermindert of verdwijnt.

 

Regressie

Door in je beleving terug te gaan in de tijd kun je soms oude, niet verwerkte pijn en emoties herkennen die in je huidige leven nog steeds van invloed blijken te zijn. Door ze te herkennen kan je er mee werken, je kunt ze gaan verwerken en loslaten.

 

Voice Dialogue

Innerlijke conflicten beleef je vaak als verschillende stemmen in jezelf.
Deze stemmen kun je benaderen als een deel van jezelf met een eigen stem, eigen wil, gedachten en gevoelens.
Onder leiding kan je deze innerlijke stemmen bewust worden en gebruiken en uiteindelijk integreren.